Επιχειρin vs Υπαλληλin, ft. Thodoris Gkitsos

Το πόσο υπάρχουνε στο internet και ειδικά σε βίντεο που βγαίνουν και πλασάρουνε «βγάλε εύκολα χρήματα, χτίσε εύκολα το eshop σου». Κοίτα, πολλοί λένε ψέματα από αυτούς ξεκάθαρα, αλλά το άλλο κακό με τα social είναι ότι είναι πολύ πιο εύκολο να δεις κάποιες ιστορίες επιτυχίας, success stories. Βλέπεις πάρα πολύ αυτούς που είναι το 0,09% και δεν βλέπεις όλο το 99,99% που έχουν αποτύχει από πίσω, γιατί δεν τους βλέπεις. Τον είπα ότι εμένα μου φαίνεται πολύ περίεργο να πας να ξεκινήσεις κατευθείαν επιχείρηση χωρίς να έχεις επιχειρηματικό background. Δηλαδή, δεν είχαν και οι δικοί του κανένα επιχειρηματικό background, και να πας να ξεκινήσεις να κάνεις επιχείρηση χωρίς να έχεις δουλέψει πουθενά σαν υπάλληλος. Δηλαδή, εμένα φαίνεται αρκετά δύσκολο αυτό, χωρίς να έχεις δει καθόλου την αγορά, επειδή έχεις μια ιδέα, να πας να φτιάξεις κάτι και να δοκιμάσεις να κάνεις επιχείρηση. Ξαναλέω έτσι, όχι να είσαι αυτοαπασχολούμενος. Ακόμη και στο ίδιο πράγμα να έχεις σπουδάσει, αλλάζουν τόσο γρήγορα πλέον που δεν έχει νόημα. Δηλαδή, βγαίνεις από τη σχολή και είσαι άσχετος με αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην αγορά και χρειάζεται να κάνεις skill.

Όταν είσαι μικρός είναι πιο εύκολο να ρισκάρεις πράγματα γιατί δεν έχεις τόσο πολλά πράγματα δεσμευμένα από πάνω σου. Είναι πιο δύσκολο για μένα ξαφνικά να πάω να πω, αν δεν έκανα τίποτα, «σταματώ τη δουλειά μου, πάω να ξεκινήσω επιχείρηση με δυο παιδιά, καβάτζα ενοίκιο και ό,τι άλλο μπορεί να κάνει». Γιατί ξαφνικά λες, αν δεν έχεις κιόλας κάποια λεφτά στην άκρη, «το σταθερό μισθό που έχω να πληρώνει τα έξοδά μου, να ξεκινήσω να επιχειρήσω κάτι το οποίο δεν ξέρω πότε θα μου φέρει χρήματα και πότε θα μου φέρει κερδοφορία για να μπορώ να παίρνω χρήματα πίσω και να ξεκινήσω να το κάνω». Οπότε και οι ευθύνες που έχεις πάνω σου και η ηλικία πολλές φορές μπορεί να παίξουν και ρόλο στο τι απόφαση να πάρεις, αν θα είσαι αυτοαπασχολούμενος, αν θα είσαι υπάλληλος ή αν θα ξεκινήσεις μια δικιά σου επιχείρηση. Όχι ότι είναι δεσμευτικό.

Εγώ πάντως αυτή η μεγάλη διαφορά που είδα όταν ήμουν υπάλληλος με αυτό που έκανα όταν έγινα επιχειρηματίας, ακόμα και σε startup που ήμουνα και είχα πάρα πολλά καπέλα, η μεγάλη διαφορά για μένα είναι η επικοινωνία με τον πελάτη και η πώληση, το feedback της κακιάς στιγμής. Σαν υπάλληλος δεν θα πάρει εσένα συνήθως τηλέφωνο ο πελάτης ο δυσαρεστημένος, δεν θα πρέπει να κάνεις οπωσδήποτε να βρεις άλλες δύο πωλήσεις. Ενώ σαν επιχειρηματίας συνήθως είναι αυτό που πρέπει να κάνεις και είναι τα πιο δύσκολα και τα πιο ψυχοφθόρα κομμάτια. Δηλαδή, το να μπορέσεις να πουλήσεις την επιχείρηση, το προϊόν, την υπηρεσία σου, ό,τι πουλάς εκείνη τη στιγμή και να πάρεις το κράξιμο την ώρα που θα έρθει το κράξιμο. Αυτά για μένα είναι τα πιο δύσκολα κομμάτια. Δηλαδή εκείνα θέλει να τα γουστάρεις να τα φας.

Καλωσορίσατε σε ακόμα ένα επεισόδιο του podcast επιχειρείν, του μεγαλύτερου podcast – όπα – του μεγαλύτερου βορειοελλαδίτικου podcast της Ελληνικής Επιχειρηματικότητας. Το podcast του επιχειρείν. Το Θοδωρή καλώς ήρθες και πάλι. Γεια σου Δημήτρη.

Λοιπόν φίλε, θέλω σήμερα να σου πω μια ιστορία γιατί μου το ρώτησε πρόσφατα ο Γιώργος στο LinkedIn και με λέει «θέλω να φτιάξω μια δικιά μου επιχείρηση, θέλω να ξεκινήσω μια δικιά μου ιδέα που έχω». Λέει ο Γιώργος, 20 χρονών, δεν έχει δουλέψει πουθενά. Εντάξει, δεν θέλω να πω πόσο χρονών είμαστε ρε φίλε, μπορεί να κάνουμε για 25. Ο Γιώργος, 20 χρονών λοιπόν και μου λέει «Δημήτρη, δεν έχω δουλέψει, τώρα σπουδάζω, κάνω, ράνω κτλ., θέλω να ξεκινήσω μια δικιά μου επιχείρηση, μου αρέσουν αυτά που λες και θέλω να ξεκινήσω μια δικιά μου επιχείρηση». Μου στέλνει και την ιδέα ότι ξέρεις, πράγματα κτλ., και λέει «θέλω να ξεκινήσω μια δικιά μου δουλειά, μια δικιά μου επιχείρηση». Πώς ακούγεται για τον Γιώργο, όχι για τον Γεωργάκη; Εντάξει, άμα το λέει η κάβλα του, ας το κάνει κατευθείαν. Εγώ τον είπα «σταμάτα τώρα που είσαι, σκέψου το».

Επιχειρin vs Υπαλληλin, ft. Thodoris Gkitsos
Broadcast by