Πώς να αυξήσεις την ταχύτητα του e-shop σου

Πώς να αυξήσεις την ταχυτητα του e-shop σου

Εισαγωγή
Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσα χρήματα χάνεις επειδή το e-shop σου αργεί να φορτώσει; Αν η σελίδα σου χρειάζεται πάνω από 3 δευτερόλεπτα για να ανοίξει, να ξέρεις ότι τουλάχιστον οι μισοί επισκέπτες σου δεν θα μπουν ποτέ στα προϊόντα σου. Και το πρόβλημα δεν σταματά εκεί! Η Google σε ρίχνει στα αποτελέσματα αναζήτησης, οπότε το site σου δεν πρόκειται ποτέ να βγει στις πρώτες θέσεις. Οι πελάτες σου εκνευρίζονται, οι πωλήσεις πέφτουν και χάνεις συνεχώς χρήματα.
Στο σημερινό επεισόδιο, θα μιλήσουμε για το πόσο σημαντική είναι η ταχύτητα φόρτωσης του e-shop σου, πώς να τη μετρήσεις σωστά και πού να επενδύσεις για να τη βελτιώσεις. Μείνε μέχρι το τέλος γιατί θα σου δώσω πρακτικά tips που μπορείς να εφαρμόσεις άμεσα!
Ποιος είμαι
Αν δεν με γνωρίζεις, είμαι ο Δημήτρης Χατζημιχαηλίδης, ιδρυτής της Digital Challenge, ενός digital agency με εξειδίκευση στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τα e-shops να φτάσουν και να ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο ευρώ σε τζίρο! Αν έχεις τουλάχιστον 10 παραγγελίες την ημέρα, μπορούμε να συνεργαστούμε και να σε βοηθήσουμε να πετύχεις τον στόχο σου. Αν έχεις λιγότερες, τότε το περιεχόμενο που δημιουργώ θα σε βοηθήσει να φτάσεις εκεί!
Γιατί η ταχύτητα του e-shop σου είναι κρίσιμη
Θα περίμενες 5-6 δευτερόλεπτα για να ανοίξει ένα e-shop; Πιθανότατα όχι! Και φυσικά, δεν είσαι ο μόνος. Το 33-50% των χρηστών εγκαταλείπει μία ιστοσελίδα ή ένα e-shop που χρειάζεται πάνω από 3 δευτερόλεπτα για να φορτώσει. Κάθε επιπλέον δευτερόλεπτο που καθυστερεί η σελίδα σου μπορεί να μειώσει τις πωλήσεις σου κατά 7%. Αντίθετα, αν μειώσεις τον χρόνο φόρτωσης κατά 1 δευτερόλεπτο, μπορείς να αυξήσεις τον τζίρο σου κατά 7%, χωρίς να κάνεις καμία άλλη ενέργεια!
Επιπλέον, οι αργές σελίδες επηρεάζουν αρνητικά το SEO σου. Η Google αξιολογεί την εμπειρία χρήστη και αν το site σου είναι αργό, θα το ρίξει στα αποτελέσματα αναζήτησης. Αν το site σου φορτώνει αργά, έχεις υψηλό bounce rate, δηλαδή οι χρήστες μπαίνουν και φεύγουν χωρίς να κάνουν τίποτα.
Πώς να μετρήσεις σωστά την ταχύτητα του e-shop σου
Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι:
Χειροκίνητος έλεγχος: Δοκίμασε να μπεις στο e-shop σου από incognito browser, χωρίς να είσαι συνδεδεμένος. Δες πώς φορτώνει από διαφορετικούς browsers, συσκευές και δίκτυα (Wi-Fi, δεδομένα κινητής τηλεφωνίας). Μπες σε σελίδες κατηγοριών, προϊόντων και φίλτραρε τα προϊόντα σου για να δεις πώς ανταποκρίνεται το site.
Χρήση εργαλείων: Google PageSpeed, GTmetrix, Pingdom και S-Speed (για ελληνικά sites). Αυτά τα εργαλεία θα σου δώσουν αριθμητικά δεδομένα και προτάσεις βελτίωσης, αλλά μην κολλάς στο να φτάσεις το 100/100. Το σημαντικότερο είναι η εμπειρία χρήστη!
Πώς να βελτιώσεις την ταχύτητα του e-shop σου
Ας δούμε πού πρέπει να επενδύσεις για να βελτιώσεις την ταχύτητα του e-shop σου:
Hosting
Η φιλοξενία του e-shop σου παίζει καθοριστικό ρόλο. Αν χρησιμοποιείς shared hosting με δεκάδες άλλα sites, τότε το site σου είναι αργό! Επένδυσε σε ένα dedicated ή cloud hosting, ώστε να έχεις αποκλειστικούς πόρους για το e-shop σου.
Βελτιστοποίηση εικόνων
Οι μεγάλες εικόνες καθυστερούν τη φόρτωση. Χρησιμοποίησε JPEG ή WebP αντί για PNG, με μέγιστο μέγεθος 100KB. Στις λίστες προϊόντων, οι εικόνες πρέπει να είναι ακόμα μικρότερες, κάτω από 50KB.
Caching και CDN
Χρησιμοποίησε εργαλεία όπως το WP Rocket ή LightSpeed Cache για προσωρινή αποθήκευση (caching), ώστε οι χρήστες να βλέπουν τις σελίδες σου πιο γρήγορα. Επίσης, αν έχεις διεθνές κοινό, ένα CDN (Content Delivery Network) όπως το Cloudflare μπορεί να μειώσει τους χρόνους φόρτωσης.
Κατάργηση περιττών plugins και scripts
Μην κρατάς ενεργές λειτουργίες και plugins που δεν χρησιμοποιείς. Πάρα πολλά tracking scripts, widgets και αναλυτικά εργαλεία μπορούν να κάνουν το site σου πιο αργό.
Lazy Load για εικόνες
Οι εικόνες που δεν χρειάζεται να φορτωθούν αμέσως (π.χ. εικόνες χαμηλά στη σελίδα) μπορούν να φορτώνουν αργότερα. Το lazy loading βοηθάει πολύ στην ταχύτητα φόρτωσης της πρώτης προβολής της σελίδας.
Συμπέρασμα
Για να βελτιώσεις την ταχύτητα του e-shop σου και να αυξήσεις τις πωλήσεις σου:
Επένδυσε σε καλό hosting.
Βελτιστοποίησε τις εικόνες.
Χρησιμοποίησε caching και CDN.
Κατάργησε περιττά plugins και scripts.
Ενεργοποίησε το lazy loading για τις εικόνες σου.
Εάν βρήκες χρήσιμες αυτές τις συμβουλές, μοιράσου το επεισόδιο με έναν φίλο που έχει αργό e-shop και δεν ξέρει πώς να το βελτιώσει. Αν σου άρεσε το περιεχόμενο, κάνε subscribe στο podcast και άφησε μια αξιολόγηση! Μπορείς επίσης να με ακολουθήσεις στο TikTok και στο YouTube, όπου ανεβάζω περιεχόμενο για το digital marketing και το e-commerce.
Μέχρι το επόμενο επεισόδιο, είμαι ο Δημήτρης Χατζημιχαηλίδης από τη Digital Challenge! Τα λέμε!

Πώς να αυξήσεις την ταχύτητα του e-shop σου
Broadcast by